skolvisning

SKOLVISNINGAR I UPPÅKRA 2017

Välkomna att ta del av Uppåkras spännande historia! Upptäck Skandinaviens största och mest fyndrika järnåldersbosättning genom ett besök hos oss – en plats som under mer än 1000 år fungerade som ett kommersiellt, politiskt och religiöst maktcentrum! Vill ni hellre stanna i klassrummet gör vi gärna ett besök hos er för att berätta om järnålderns Uppåkra.

”>Här kan ni hitta filmen från Vetenskapens värld, att visa i klassrummet och för lärare att ta del av inför besök på Uppåkra.

BOKA VISNING HOS OSS
För bokning kontakta Sofia Winge:
sofia.winge@uppakra.se, tel. 070-9351250 (tisdagar, onsdagar och torsdagar)

VÅRA PROGRAM
Visning i Uppåkra (åk 1-9, gymnasium, 50 min)

Vi berättar om Uppåkra och järnåldern och de människor som levde här – hur de försörjde sig, deras religion och vilka varor de handlade med. Eleverna får även titta på fynd från Uppåkra (Utgrävningar sker vanligtvis under  september månad).

Arkeologiskola (åk 3-6, 90 min)

Eleverna får här utöver en vanlig visning en introduktion till hur det är att arbeta som arkeolog genom att gräva i preparerade lådor och dokumentera fynden. Besöket avslutas med att vi tittar på och pratar om fynden vi hittar.

Tidsdetektiven (åk 3-6, 90 min)
En pedagogisk övning som utgår från den arkeologiska tolkningsprocessen, som är ett riktigt detektivarbete. Utöver en vanlig visning får eleverna här möjlighet att själva tolka vad som kan ha hänt i Uppåkra utifrån samma källmaterial som arkeologerna utgår från och utifrån begrepp som källkritik och källhantering

På Uppdrag i Uppåkra (åk F-3, 55 min)

Visningen utgår från barnboken på ”Uppdrag i Uppåkra-mellan liv och död”. Berättelsen handlar om pojken Malte som kastas tillbaka i tiden för Uppåkras storhetstid. Boken finns att låna på bibliotek och att köpa hos oss för 100:-.

Guldgubbeverkstad (åk F-3, 55 min)

Eleverna får utöver en introduktionsvisning testa på att göra sin egen guldgubbe-ett av många spännande fynd som gjorts på platsen.

Uppåkra i klassrummet (åk 1-9, gymnasium, 55 min)

Har ni inte möjlighet att ta er till Uppåkra? Då kommer vi gärna till er, och berättar om järnålderns Uppåkra i klassrummet! Eleverna får även titta på fynd från Uppåkra.

SKAPANDE SKOLA
Om ni fått en slant från Skapande skola,  är vi öppna för förslag och kan skräddarsy ett program efter era önskemål. Kontakta oss för mer information.

ANTAL ELEVER
Max 25 elever/program (vår rekommendation), men det går givetvis bra att boka för större grupper som då delas in i mindre grupper för aktiviteter med er lärare. Kontakta oss gärna om ni har speciella önskemål eller frågor om upplägget.

MELLANMÅL ELLER LUNCH
Det går bra att äta medhavd matsäck i vår trädgård eller i ett större tält.

SPRÅK
Det går bra att boka programmen på engelska.

KOSTNAD PER PROGRAM/VISNING
Tack vare samverkan mellan Lunds kommun, Staffanstorps kommun samt Uppåkra Arkeologiska Center, kan skolor i dessa kommuner besöka Uppåkra kostnadsfritt.
För skolor i övriga kommuner tillkommer följande kostnader:
500:-/visning eller föredrag (50 min, max 25 elever).
Arkeologiskolan 700:- (90 min, max 25 elever).
Transportkostnad tillkommer när vi besöker er på skolan.

Vi fakturerar helst, men det går också bra att betala kontant eller med kort på plats.
Vi behöver följande uppgifter för fakturering:

  • Kontaktperson
  • Besöksadress till skolan
  • Fakturaadress om annan än till skolan
  • Telefonnummer till skolan

 

ÖVRIGT
Det är ofta blåsigt i Uppåkra, medtag kläder efter väder då vi till största delen vistas utomhus. Tänk på att eleverna bör ha oömma kläder för Arkeologiskolan. Vi har handskar som eleverna kan använda som överdrag/istället för sina egna vantar om det är kyligt.